Notariskantoor Kruis-Sweere

Column februari 2021

Column februari 2021

Column februari 2021
WIST U:
  • dat u voor een vrijblijvende en kosteloze testamentcheck te allen tijde een afspraak kunt maken?
  • dat u – nu corona roet gooit in het feestgedruis – in plaats van een huwelijk ook (tijdelijk) voor een geregistreerd partnerschap kunt kiezen? Op maandagochtend is dat bij de meeste gemeenten gratis. U kunt het dan ná de corona-crisis omzetten in een huwelijk op bijvoorbeeld zaterdag, in de oude raadszaal, met zoveel gasten als u wilt en een groot feest na afloop. De eventueel gemaakte partnerschapsvoorwaarden worden bij het omzetten van een geregistreerd partnerschap in een huwelijk automatisch wettelijk omgezet in huwelijksvoorwaarden, daar hoeft u dus geen tweede keer meer een notaris voor in te schakelen.
  • dat steeds meer mensen levenstestamenten maken? Twijfelt u, is misschien een algehele volmacht voor u voldoende of wilt u er eens over komen praten? Geen probleem! Vrijblijvend en voor u kosteloos leg ik u de verschillen uit.
  • dat de vrijstelling overdrachtsbelasting voor starters vanaf 1 april a.s. alleen nog maar geldt voor woningen onder de € 400.000? Als u als starter een duurder huis koopt, moet u dus zorgen dat u vóór 1 april a.s. de levering bij de notaris hebt gepasseerd. Op een huis van € 500.000 scheelt het    € 10.000 overdrachtsbelasting!
  •  dat u ook in het zicht van echtscheiding uw huwelijksvoorwaarden nog kunt wijzigen in – bijvoorbeeld – een gemeenschap van woonhuis? Stel het huis is van de man en moet na de scheiding naar de vrouw, betaalt de vrouw 2% overdrachtsbelasting. Als je het huis gemeenschappelijk maakt, kan het na de echtscheiding vrij van overdrachtsbelasting toegedeeld worden aan de vrouw.
  •  dat een codicil om rechtsgeldig te zijn handgeschreven moet zijn. Dus niet op de computer uittikken! Het codicil moet uw personalia bevatten, de gelegateerde spulletjes moeten zijn gespecificeerd (dus niet "al mijn sieraden zijn voor Joke"), u moet de plaats en datum van ondertekening vermelden en ten slotte uw handtekening. Behalve legaten van spulletjes kunt u ook uitvaart-, begrafenis- of crematiewensen in het codicil opnemen.