Notariskantoor Kruis-Sweere

Column november 2023

Column november 2023

Column november 2023
Het is alweer bijna november. De tijd gaat heel snel...  Daarna Sinterklaas en Kerst. Traditioneel een drukke maand in het notariaat, maar ook het moment dat ouders schenkingen doen aan kinderen. Grootouders aan kleinkinderen, suikerooms- en tantes aan hun favoriete neven en nichten. Als surprise, onder de Kerstboom, bij notariële akte of door storting op de bankrekening. De eerste cliënten voor de jaarlijkse schenking op papier hebben zich alweer bij mij gemeld.

De jubelton - de éénmalige grote schenking voor de eigen woning - is helaas wel aan zijn aftocht begonnen. Toch zijn er nog wel mogelijkheden die u dit jaar kunt benutten.
Vooropgesteld dat uw kind nog geen 40 is (en ouder dan 18) of getrouwd is met iemand die jonger is dan 40 (de schenking vindt aan uw eigen kind plaats. Er wordt alleen gebruik gemaakt van de leeftijd van het schoonkind om de vrijstelling te benutten).

Heeft u vóór dit jaar al eens aan uw kind geschonken waarbij de verhoogde vrijstelling voor de eigen woning is toegepast?
Als dat vóór 2021 was, heeft u alleen nog de mogelijkheid om dit jaar de jaarlijkse schenking belastingvrij te doen, thans € 6.035.
Heeft u de vrijstelling in 2021 of 2022 toegepast? Als u niet het maximale bedrag van
€ 105.302 heeft gebruikt, dan mag u de rest van het belastingvrije bedrag nog schenken in (2022 en) 2023.
Als u vorig jaar een klein bedrag geschonken hebt als 1e deel van de jubelton en dit jaar het 2e deel, en u zou nog geen aangifte gedaan hebben, vergeet u dan niet om zo spoedig mogelijk aangifte schenkbelasting te doen over de schenking in 2022, waarbij u aangeeft dat het het 1e deel van de jubelton is en dat u dus een beroep doet op de éénmalig verhoogde vrijstelling voor de eigen woning. In 2024 doet u dan (vóór 1 maart) aangifte voor het restant van de jubelton.

Heeft u in het verleden nooit de verhoogde vrijstelling voor de eigen woning geschonken en toegepast? Dan kunt u dit jaar nog maximaal € 28.947 aan uw kind schenken.

Wanneer moet het kind de schenking besteden aan een eigen woning? Met andere woorden wanneer moet de woning uiterlijk aan het kind geleverd worden? Als u de schenking (of het 1e deel daarvan) in 2022 gedaan heeft, mag het kind  het bedrag voor de eigen woning besteden tot en met 31 december 2024. Als u dit jaar voor het eerst de schenking (jubelkwartje) gedaan heeft, kan het bedrag besteed worden tot en met 31 december 2025.

De schenkingsvrijstellingen 2024 zijn bij het schrijven van deze column nog niet bekend. De tariefschijven lijken wel aardig opgerekt te worden. In plaats van de huidige € 138.642 vallen in 2024 bedragen tot € 152.368 onder het 10% tarief.